fredag 18 december 2009

Sommardrink i Stöten

Frozen Strawberry Daiquiri
Frozen drink
Uppfriskande och god drink, även i det vinterkalla Sverige

  • Ljus rom
  • Färska jordgubbar eller jordgubbspuré
  • Limejuice
  • Sockerlag
Häll allting i en blender med en bunt is och maxa effekten! Lätt va?

Inte riktigt.

Det är satans svårt att blanda en frozendrink som får både en bra smak och en fin, jämn konsistens (även om jag får det att se lätt, what up). Dels måste du känna av hur mycket av allt du ska ha i drinken (beroende på kvaliteten av lime och jordgubbar) och dels måste du veta ifall din blender klarar av att krossa isbitar eller inte.
Om din blender kostade mindre än 2000 kr så är chansen att den inte klarar av hela isbitar ganska stor, de flesta professionella blenders vi använder i baren brukar gå på upp emot 3-4000 som minimum. Så ifall du är fast med en "vanlig" blender bör du använda färdigkrossad is istället för hela isbitar. Drinken blir inte lika bra med krossad is, men det enda det påverkar är hur lång tid det tar innan den börjar smälta och det finns ett ganska lätt trick för att inte låta detta påverka daiquiri-upplevelsen. Drick snabbare.

När du har listat ut vad ditt maskineri klarar av är det dags för nästa steg, nämnligen att lista ut hur mycket av vad du slänga i blendern. Här finns det egentligen inget annat sätt än att testa sig fram. Börja med att blanda 4 cl rom, 3 cl limejuice med 2 cl sockerlag och 5 cl jordgubbspuré eller 3 cl sockerlag och 4-5 färska jordgubbar (purér har ofta extra socker i sig) och testa dig fram från det.
Kom också ihåg att alla har olika smak, vissa vill ha sina drinkar söta och sliskiga, andra nästan helt utan sötma, experimentera för att hitta din favorit!

Hur mycket is du ska ha beror på hur stora glas du ska hälla upp drinken i och vilken "hårdhet" du vill att daiquirin skall få. Den första bilden är ett exempel på ett relativt löst blandad drink i ett stort glas och den andra bilden föreställer ett mer sorbéliknande ihopkok (och även en drink med ingefära, mer om den senare).


Ginger Cocktail & Frozen Strawberry Daiquiri

Båda drinkarna har samma ingredienser, fast i olika mängd om man bortser från spriten som var 4 cl i båda.
Detta blev inte så mycket ett recept som en liten inblick i drink-kemi, inte riktigt meningen men det är ibland det som krävs för att kunna blanda en riktigt schysst jävla drink!
Nästa recept blir enklare, jag lovar. Typ vodkasoda-enkelt.
Bilderna är förresten tagna i somras på Gotland, men drinkarna är lika goda vinter som sommar.


PS. Limejuice ska vara färskpressad och sockerlaget bör göras 50/50, dvs lika mycket strösocker som vatten.

5 kommentarer:

  1. känner nog mer för kaffedrinkar i det här kalla vädret än för frozen strawberry daiquri! men kul att få lite info =)

    SvaraRadera
  2. frozen daquiris kan vara något av det godaste att dricka. kul med både recept och drinkkemi tycker jag, men det kanske beror på ett intresse i det hela... tips är att testa med andra frukter/bär än jordgubbar. både hallon och mango blir fantastiskt!

    SvaraRadera
  3. matilda: Jag hade utlovat en rom-drink och Caribbean Coffee (rom och kaffe) är så jävla äckligt :D


    siri: Bra att du sa det, hade tänkt skriva en paragraf om det också, men kom av mig :) Gjorde många smultron-daiquiris i somras tex.
    Det enda som sätter gränser är din egen fantasi!

    SvaraRadera
  4. åh, daiquiris är ju en av mina favoriter! :) underbar drink..

    SvaraRadera